Ik zie tegenwoordig overal motorolie, kan ik die olie gewoon kopen?
Een hele goede vraag met een wat lastiger antwoord. Op steeds meer plekken zie je de olie die jouw garage ook gebruikt of je een stuk duurder koopt bij de automaterialenzaak. Hej bij de Action hebben ze dezelfde 10W-40 dat is toch hetzelfde? Helaas is niets minder waar en zit dit toch wat ingewikkelder in elkaar. De basis van motorolie hebben we eerder uitgelegd en wellicht interessant om eerst door te lezen, hier alles over Action, Gamma, Praxis en Lidl motorolie.

De Aldi, Cranenbroek, Action, Gamma, Praxis en Lidl motorolie

Bij al deze winkels staat ook de 10W-40, 5W-30 of 5W-40 die je normaal hebt. Alleen is de olie hier slechts enkele euro’s per liter waar je normaal al snel 15 euro of meer kwijt bent per liter. Dat is toch een groot verschil. Waarom is de olie bij deze grote winkels zoveel goedkoper? En waarom is de olie bij de specialist zoveel duurder? We hebben alle Action, Gamma, Praxis en Lidl motorolie eens goed bekeken.

Is die Action, Gamma, Praxis en Lidl motorolie dan zoveel slechter? 

Kort gezegd is die olie niet direct slechter. Als er 5W-30 op de verpakking staat dan zal er ongetwijfeld 5W-30 in de kan zitten. In die zin zit dezelfde olie er dus in welke de garage aan jouw verkoopt. Er zijn dan ook erg veel verhalen van mensen die hun auto 400.000+km hebben laten lopen op een olie van bijvoorbeeld de Action. Het kan dus zeer zeker goed gaan. 

Echter verschilt het verhaal vaak in de specificaties van die 5W-30. Ook speelt de Marge, het bepaalde merk en de lokkertjes van de bepaalde winkel een belangrijke rol.

Action, Gamma, Praxis en Lidl motorolie

Specificaties van die goedkope motorolie

Naast de bepaalde dikte van een olie, 5W-30 of 10W-40, hebben oliën ook bepaalde specificaties. Deze hangen samen met ‘dopes’ en kwaliteit van de betreffende olie. Een autofabrikant bepaald welke kwaliteit er in jouw auto moet en hangt hier een bepaalde specificatie aan. De olie moet dan ook voldoen aan die specificaties. Echter zijn er in het plaatsen van die specificaties op het label twee hele grote verschillen:

 • Recommended for / Aanbevolen voor / Performance level etc.
 • Approved for / Goedgekeurd voor 

Achter deze benamingen zal dan de specificatie staan die jij nodig hebt. En je raadt het al, iets wat aanbevolen wordt is zeer zeker niet iets wat door de autofabrikant goedgekeurd is. In veel gevallen zal hetgeen alsnog goed gaan. Echter wanneer het een keer misgaat en de motor loopt bijvoorbeeld stuk dan zal de autofabrikant en de oliefabrikant in geval van ‘Aanbevolen’ niet thuis geven. Wil je hier dieper op ingaan dan kun je hier terecht.

Marge, merken en kwaliteit

De marge die de bepaalde winkel rekent speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Waar sommige winkels daadwerkelijk hun winst uit olie moeten halen zien andere winkels het meer als een lokkertje. Want goedkope motorolie, daar komen mensen op af die hopelijk nog wel iets meer meenemen. Op die manier zal de olie bij een Gamma bijvoorbeeld net wat voordeliger zijn dan in de automaterialenzaak. De Automaterialenzaak heeft namelijk belang bij de olie en moet hier zijn bestaan mee behouden waardoor deze wellicht wat meer vraagt voor deze olie. Ook zie je dat op bepaalde locaties alles sowieso al wat duurder is, denk aan bijvoorbeeld een tankstation. Hier is de olie over het algemeen sowieso wat duurder omdat alles daar duurder is, je hebt het namelijk nu nodig en hier profiteren zij van.

Kijk ook goed naar de merk verschillen. Een huismerk olie, zonder daadwerkelijk merk is logischerwijs voordeliger dan de A-merken olie. Sommige zullen zeggen dat de kwaliteit hierin erg verschilt, andere zullen zeggen dat dit niets uitmaakt. Aan het einde blijft dit een lastig verhaal en baseren wij ons het liefst weer op de specificaties. Heeft die huismerk olie de juiste specificaties die in jouw boekje beschreven staan, dan is er op zich niets aan de hand en zou het goed moeten gaan.

Conclusie

Het is vooral een gevoelskwestie. Dat er veel prijsverschil in verschillende oliën zit is nu eenmaal bekend en heeft meerdere redenen. Stukje kwaliteit, stukje bedrijfsvoering van het betreffende bedrijf en het ligt er erg aan of het een hoogwaardig geproduceerde olie is of een huismerk van bijvoorbeeld de Action, Aldi, Cranenbroek, Gamma, Lidl of Praxis. Heeft dit huismerk netjes zijn huiswerk gedaan en heeft het automerk zijn olie daadwerkelijk laten keuren? (Approved for / Goedgekeurd voor) Dan zou er niets aan de hand moeten zijn. Je kunt die voordelige olie dan zonder problemen gebruiken. 

Zoals gezegd is het voornamelijk een gevoelskwestie, heb je er nu geen goed gevoel bij, neem dan gewoon een voordelig aftermarket merk. Vaak nog erg voordelig en normaliter altijd gekeurd door de diverse autofabrikanten.

Zint je dit ook niet geheel neem dan gewoon het vertrouwde A-merk. Je betaalt vaak iets meer, maar hoe vaak moet je je olie nu echt vervangen? Is het je de eventuele besparing überhaupt wel waard? Een vraag die jij alleen voor jezelf kan beantwoorden.

Deel dit bericht!

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Sjerp

  Ik ververs meestal de olie van mijn auto met c & c van de action, 5w30 of 5w40 geen problemen gehad en je bent voor 25 euro klaar inclusief oliefilter 👍

 2. CPK

  Goede olie hoeft niet erg duur te zijn, probleem zijn die kleine flesje van een liter.
  Hier een camper op Ford basis die vraagt op 5W30. Net een klein vat van 20 liter gekocht en betaal daar ca €75 voor, dus ca 3,60 per liter voor Castrol olie. koop ik per liter was ik 7,95 kwijt hier in de buurt. Groter kopen loont dus. Er gaan overigens 7 liter in de motor. Veelal gaat er 5 of 6 liter is een motor dus 1 tankje van 5 liter scheelt je al.

 3. jJurriaan.

  Zeker voor oude motoren staan alle vereiste specificaties op de verpakkingen van olie bij Hema, Action, Lidl, enz.
  Een motor is nog nooit vast gelopen door “verkeerde” olie.
  Wél door te weinig olie!
  Tussentijds ’s een oliefilter vervangen is niet te duur en kan geen kwaad. Een gevoel!?

 4. Jan

  Jan vostenbosch zeg bob heb de beste olie

 5. smausentaler josef

  Ik ben het met Roeland eens.

 6. Paul

  Ik gebruik al heel lang Actionolie zonder enig probleem. Verder eens met Roeland: wat een quasi deskundige non-informatie,

 7. Bob

  Wat een hoop mensen niet weten is dat olie in een motor onder een extreemste omstandigheden moeten voldoen om de motor te smeren langdurig met hogere toerenteller draaien en nog meer testen zo dat de boel niet kapot gaat dus als je niet als een rally rijder door de straten gaat en met een koude motor even rustig aan doet dan is action olie prima gebruik het al jaren

 8. R

  Gevoel of niet, in al mijn inmiddels ca 15 auto’s, ingezet als lesauto, die ik tot nu toe heb gereden heb ik motorolie van de HEMA of Lidl gebruikt.
  Al deze voertuigen hebben tussen de 300.000 en 500.000 km gereden voordat ze werden vervangen.
  Bij geen van de voertuigen hebben zich tussentijds problemen voorgedaan.
  Conclusie mag ieder voor zich zelf trekken…

 9. Roeland

  Wat een nietszeggend stuk. Geef feiten of zeg niks. Maar kom niet met ‘gevoelskwestie’ aanzetten. Er zijn vele onderzoeken over hoe oliën kwalitatief kunnen variëren.

Geef een reactie