Balanceren is het in evenwicht brengen van iets. Bij de garage zal hier vrijwel altijd het wiel van de auto mee bedoeld worden. Het raken van een stoeprandje of simpelweg een nieuwe band laten monteren, hierna is het balanceren van het wiel noodzakelijk.
Wanneer moet mijn auto gebalanceerd worden?
Een wiel kan wat schade oplopen tijdens het gebruik en wat uit onbalans zijn. De band die je erop laat leggen is nooit overal precies gelijk. Er zitten altijd wat oneffenheden in beide wat onbalans in het wiel veroorzaakt. Als je hier niets aan laat doen dan zal tijdens het rijden je wiel beginnen te trillen wat je in de auto of aan het stuur kunt voelen. Dit kan erg vervelend aanvoelen en het rijden in je auto oncomfortabel maken. Van belang is dus dan een wiel goed gebalanceerd wordt.
Wat wordt er precies gedaan bij het balanceren van een wiel
Een wiel wordt tijdens het balanceren aan een apparaat gehangen, dit apparaat slingert het wiel rond en meet wat er waar precies uit onbalans is. De modernere apparaten zetten ook druk op de band, zodat de band zich meteen zet en nauwkeurige meetwaarden behaald zullen worden. Na het ronddraaien geeft het apparaat precies aan waar en hoeveel gewicht er op het wiel geslagen of geplakt dient te worden.
Deze gewichten zijn eigenlijk contragewichten welke ervoor zorgen dat het wiel overal relatief dezelfde massa krijgt zodat deze exact in lijn blijft lopen. Is dit succesvol dan zal de auto niet meer trillen.
Het staat vermeld op mijn garagerekening, klopt dat wel?
Dat mag. Een garage kan er voor kiezen het apart te vermelden op de rekening. Er zijn garages die een all-in tarief rekenen voor het opleggen van banden en balanceren. Maar dit doen zeker niet alle garages en is dus een keuze.
Het is logisch dat er een vergoeding voor gevraagd wordt. De apparaten zijn vaak erg kostbaar in aanschaf en er worden daadwerkelijk gewichtjes gebruikt om hetgeen in balans te krijgen, ook dit kost geld.
Trillen altijd weg na balanceren?
Na het goed uitbalanceren van je wielen zal je tijdens het rijden met je auto geen trillingen meer mogen voelen. Voel je hierna wel nog trillingen in jouw auto dan kan er wellicht wat anders aan de hand zijn.
Het trillen van de auto tijdens het autorijden is niet te verwarren met het trillen van de auto en het stuur tijdens het remmen. In de meeste gevallen is er dan een probleem met je remschijven en zal het met balanceren niet opgelost worden. Ook kan het zijn dat het trillen wordt veroorzaakt door langduig ’trekken’ van de auto. Wellicht is uitlijnen dan een goed idee.
Deel dit bericht!