Over fabrieksgarantie bestaat nog erg veel onduidelijkheid. Een auto slijt natuurlijk en heeft onderhoud nodig. Maar als je nu een jong gebruikt of nieuw auto koop kan deze nog fabrieksgarantie hebben. Mag je die auto dan overal laten onderhouden waar jij wil? Vervalt de fabrieksgarantie dan niet? Of moet ik bij de merkdealer blijven?

Steeds langer wordende fabrieksgarantie

Je denkt al snel dat als je een auto nieuw of nog met fabrieksgarantie gekocht hebt het onderhoud ook bij de dealer moet blijven gebeuren. Tegenwoordig met de steeds langer wordende fabrieksgaranties, soms tot wel 7 jaar, krijgen steeds meer mensen met fabrieksgarantie te maken. Waar eerder een jaar of 2 a 3 al erg genereus was wordt dit steeds langer door hoger wordende kwaliteiten. Mensen die hier eerder nooit wat mee te maken hadden vallen hier nu steeds vaker in. Omdat een 2e handsje kopen van een jaar of 4 oud toch al snel voorkomt. 

Nu koop je dan ineens misschien wel een nieuwe tweedehands auto welke nog fabrieksgarantie heeft. En dan komt die vraag toch al snel; moet ik nu overstappen naar een merkdealer voor het onderhoud van mijn occasion of APK?

Want anders verloopt de fabrieksgarantie van mijn auto toch? 

Gelukkig is niets minder waar! Wanneer je ervoor kiest de auto te laten onderhouden ergens anders dan waar deze gekocht is of waar de daadwerkelijke garantie loopt, bijvoorbeeld de garantie loopt nog bij de merkdealer, dan blijft deze garantie alsnog van kracht. Je mag namelijk zelf bepalen waar jij jouw auto laat onderhouden, de fabrieksgarantie mag hier geen invloed op uitoefenen.

Uiteraard zijn er voorwaarden

Aan alles zijn natuurlijk voorwaarden gesteld, zo ook bij fabrieksgarantie. Je mag dan zelf kiezen waar je het onderhoud uit laat voeren, houdt wel rekening met het volgende. 

Het soort onderhoud, de onderhoudsintervallen dienen gerespecteerd te worden en dus nageleefd. Stelt de fabrikant een kleine beurt om de 10.000km, dan moet dit dus ook daadwerkelijk gebeurt zijn, anders vervalt de fabrieksgarantie. Sommige fabrikanten stellen verplicht om originele onderdelen te gebruiken bij dit onderhoud, gebruik dan bij die beurt ook het originele oliefiltertje en goedgekeurde olie. Zo stel je je fabrieksgarantie veilig.

Zelfs wettelijk geregeld

Sterker nog, bovenstaande is zelfs wettelijk vastgelegd. Fabrikanten mogen jou bij wet niet verplichten het onderhoudt bij hen uit te laten voeren. Uiteraard mogen ze het aanraden, maar niet verplichten. Ook is vastgelegd dat de intervallen en soorten onderhoud aangehouden dienen te worden, maar niet waar dit moet gebeuren, hier ben je dus helemaal vrij in!

fabrieksgarantie afbeelding met auto in bubbel zwevend boven hand

Onderhoud bij dealer wel aan te raden

Het is dan niet verplicht maar natuurlijk wel het gemakkelijkst om het onderhoud bij de garantie houdende partij uit te laten voeren. Je mag dan kiezen voor een andere partij voor het onderhoud, wanneer je aanspraak wil maken op de fabrieksgarantie dan gaat dit natuurlijk wel gemakkelijker wanneer het onderhoud bij de dealer gepleegd is. Deze heeft dit natuurlijk allemaal geregistreerd in hun systeem en weet met een druk op de knop of de fabrieksgarantie nog van toepassing is. Wanneer het onderhoud ergens anders gepleegd is kunnen er vraagtekens bij gezet worden en zullen misschien zelfs eerst wat zaken uitgezocht moeten worden.

Conclusie

Je mag tijdens de fabrieksgarantie zelf kiezen waar je het onderhoudt uit laat voeren. Dit mag bij een merkdealer, of zelfs jouw eigen universele garage en is zelfs bij wet geregeld. Al is het wel gemakkelijker het onderhoud uit te laten voeren waar de garantie ook daadwerkelijk loopt om zogeheten getouwtrek te voorkomen mocht je de fabrieksgarantie nodig hebben.

Deel dit bericht!

Geef een reactie