Een auto onderhouden blijft lastig om bij te houden. Om deze reden is de APK keuring in het leven geroepen. Vaak ieder jaar wordt alles goed nagekeken zodat jouw auto veilig blijft. De APK keuring omvat vrijwel alle voorkomende gebreken. Toch zie je dat bijna 40% afgekeurd wordt op slechts een top 5 van afkeurpunten.

Verlichting met stip op nummer 1

Verlichting is van cruciaal belang voor een auto. De verplichte verlichting behoort te werken. En deze verlichting moet naar behoren werken, een juist lichtbeeld bij koplampen en een volledige werking van bijvoorbeeld LED rem- en knipperlichten.

Ook behoren alle verplichte reflectoren aanwezig en intact te zijn.

Op 2 staan banden

De banden zijn het enige contact met de weg en het rubber slijt hierdoor. Een minimale profieldiepte van 1,6mm is vereist. Ook is het van belang dat deze minimale diepte over het gehele loopvlak aangehouden wordt. Denk aan schuin afgesleten banden. Ook dit is, wanneer de profieldiepte minder dan 1,6mm is aan een zijde, APK afkeur.

top 5 van afkeurpunten

Een onvoldoende of onjuiste remwerking staat op nummer 3

Als je auto niet meer kan stoppen is dit toch wel kwalijk. Vandaar dat hier met de APK streng op gelet wordt. Niet alleen op een juiste en goede werking wordt gelet, ook op een aankomende slijtage of op ondeugdelijke onderdelen zelf.

Uitlaat op nummer 4

Voor het milieu en een stukje overlast bij lekkage op de verkeerde plekken in de uitlaat, is het vereist dat deze over de gehele lengte gasdicht is. Ook moet de ophanging hiervan nog deugdelijk zijn. Een uitlaat kan nog als eens roesten waardoor deze snel lek gaat.

En op de laatste plaats van onze top 5 van afkeurpunten staan de ruitenwissers

Om een goed zicht te garanderen, ook met hevige regenval, heeft een auto ruitenwissers. Het rubber hiervan slijt en mag niet uitgedroogd zijn. Ook moet het gehele systeem hiervan werken inclusief de het ruitensproeisysteem.

Zie ook de top 5 van adviespunten

Deel dit bericht!

Geef een reactie