Een APK keuring is een vaak jaarlijkse keuring waar de gehele auto binnenstebuiten gekeerd wordt. Dit om te kijken of de auto nog helemaal veilig is voor jou maar ook zeker voor andere om je heen. Ook wordt er steeds meer gekeken tijdens de keuringen naar de milieuaspecten. Een slecht onderhouden auto is nu eenmaal wat slechter voor het milieu. Op diverse punten wordt hier naar gekeken maar ook op bepaalde vlakken gemeten. Hier dan ook de algemene APK keuringseisen op een rij.

Hier hebben we een mooi overzicht opgesteld van zaken waar nauwlettend naar gekeken wordt door een APK keurmeester:

Borgingen en onderstel

Rubbers van de ophanging mogen niet vergaan zijn en in goede staat verkeren. Deze mogen niet gescheurd zijn zoals ook het geval bij de motorsteunen. De auto accu moet goed vastzitten. En een eventuele trekhaak moet vastzitten of bij een afneembare trekhaak moet de vergrendeling werken. Carrosserie mag op bepaalde plekken niet te veel roest bevatten en niet rot zijn.

Interieur

De claxon/toeter dient te werken, dit op een vaste toon. Alle stoelen moeten vastzitten en vergrendelbaar zijn zo ook het geval bij de gordels. Deze moeten vergrendelen en bij snel uittrekken blokkeren.

algemene apk keuringseisen, foto van afgekeurde auto

Algemene apk keuringseisen voor de remmen

Een auto moet goed afremmen en er mag niet teveel verschil in links en rechts zijn, dit wordt gemeten. Remleidingen mogen geen corrosie en ernstige roest bevatten.

Verlichting

Het dashboard en met name de snelheidsmeter moet verlicht zijn, ook moet de snelheidsmeter werken. Diverse controlelampjes dienen te werken. Ook moet de verlichting van de auto zelf werken, rem-, mist-, dim-, stads- en grootlicht.

Vloeistoffen en lekkage

Vloeistoffen moeten op peil zijn en met name de remvloeistof. De ruitensproeier dient te werken. De tank moet met een goed sluitende tankdop afgesloten zijn. Ernstige olielekkages mogen niet, zweten wel. De brandstofleiding mag niet lekken en ook niet zweten.

Dit zijn de algemene APK keuringseisen waar jouw garage naar zal kijken en je op zal attenderen. Ook kun je hier de meest voorkomende afkeurpunten of adviespunten nalezen.

Deel dit bericht!

Geef een reactie