Je wilt een nieuwe tweedehands auto kopen maar wat komt daar allemaal bij kijken, waar moet ik op letten en waar kan ik mijn zoektocht het best starten? Allemaal erg goede vragen maar laten we bij het begin beginnen. Het wordt eens tijd voor een nieuwe auto. Je bent op de huidige uitgekeken of het onderhoud wordt wat te duur. Hoog tijd om eens te gaan shoppen en een gloednieuwe occasion uit te zoeken.

Tweedehands auto kopen op marktplaatsen en vergelijkingssites

Door het internet is de wereld erg klein geworden. Waar je vroeger nog de autobedrijven af moest, je via via moest horen dat iemand een auto te koop had of een advertentie in de krant moest spotten is dit allemaal vele malen gemakkelijker geworden.

Je laat op een van de bekende marktplaatsen een zoekopdracht los en alle auto’s binnen je bereik komen eruit. Erg gemakkelijk en zelfs de auto’s bij bedrijven vindt je hier terug, alles dus mooi op een plek.

Let erop, er zijn meerdere marktplaatsen en staar je niet blind op een bepaalde. Bij sommige moet betaald worden, bij andere mogen mensen hun auto gratis plaatsen. Het aanbod is dan ook op alle marktplaatsen verschillend en check ze allemaal.

De prijs die je ervoor over hebt en daadwerkelijke waarde bepalen

Je wil natuurlijk waar voor je geld en het maximale uit je budget halen. Belangrijk bij en tweedehands auto kopen is om eerst je eisen goed op een rij te zetten. Denk aan wat voor soort auto, welke opties vind je belangrijk, het bouwjaar, de kilometerstand en wil je een handgeschakelde of automaat? En vergeet niet te letten op de vaste kosten die iedere maand terugkomen. Allemaal zaken die erg belangrijk zijn bij de waardebepaling van jouw ideale auto.

Laat eerst eens een ideale zoekopdracht los en kijk wat daar uitkomt en met welke prijsklassen. Aan de hand hiervan kun je bepalen of hetgeen wat je zoekt bij jouw budget past. Past dit niet dan kun je overwegen om net een optie minder te nemen. Toch een wat hogere kilometerstand of wat oudere auto te zoeken, net zolang tot hetgeen wel past.

Vaak zul je wat water bij de wijn moeten doen maar kom je wel op een relevante zoekopdracht uit die je op de diverse marktplaatsen kan gebruiken om snel rond te shoppen en te kunnen kijken of je precies kunt vinden wat je zoekt.

Ik heb de ideale auto gevonden, maar wat dan?

Dan is het tijd om eens bij de auto te gaan kijken, maak een afspraak. Loop er een rondje omheen, ga erin zitten. 

Is dit echt wat je zoekt? Ja? Bekijk hem dan eens goed, op het eerste gezicht vallen krasjes en roest vaak wat minder op, ga rustig op je knieën zitten en kijk alles eens goed na. Hier en daar een krasje is natuurlijk normaal, het is immers geen nieuwe auto. Maar vindt jij het teveel, durf dit rustig te zeggen. Laat hem indien nodig gewoon staan, vraag of er wellicht mogelijkheden zijn om te repareren. Soms schept het zelfs extra onderhandelingsruimte. 

Tweedehands auto kopen, auto op inrit foto

En dan… de proefrit

Heeft alles tot dusver goed bevallen bij het tweedehands auto kopen? Dan is het tijd een ritje te gaan maken. Vraag de sleutels en ga eens een goed stuk rijden. Let goed op de dingen die jij belangrijk vind. Gaat hij bijvoorbeeld soepel over een drempel als je veel in woonwijken rijdt. Rijdt je veel snelweg, loopt de auto dan mooi rustig? Of rijdt hij hoog in de toeren op de snelweg. Opzich kan het natuurlijk geen kwaad, maar wat wil je. Let daar allemaal goed op. Vervolgens trek je hem een paar versnellingen goed door, trekt de auto geleidelijk door? Houdt hij niet in? Schakelt hij soepel? Je ruikt niks geks? Er rammelt niks? Rijdt zonder verdere andere gekke geluiden en reageert mooi soepel op het wegdek? Dan is de kans groot dat de auto op orde is.

Belangrijk bij een tweedehands auto kopen; check alle elektronica

Duurste reparaties zitten hem naast de motor en versnellingsbak in diverse elektronica delen. Check dus of alles werkt. Kijk of de airco aangaat en goed koud wordt. Zet de radio aan, werkt de eventuele stuurbediening? Gaan alle elektrische ramen soepel open? Werken de elektrische spiegels? Etc. Allemaal belangrijke punten om goed door te testen.

Even de onderkant bekijken

Hetgeen wat het meest blootgesteld wordt aan de weersinvloeden, pekel en dergelijke is de onderkant van de auto. Ben je bij een autobedrijf, vraag dan of deze even op de brug mag dan kan je er goed onder kijken. Zet hem anders tijdens de proefrit even op een hoge stoeprand, vaak kun je er dan ook onder komen. En kijk, voor zover mogelijk, alles aan de onderkant even na.

Vind je dit lastig dan kun je altijd een aankoopkeuring laten doen bij een garagebedrijf in de buurt. Blijf erbij bij die keuring, zo kun je in de gaten houden of ze alles goed nagaan.

Check hoe de auto onderhouden is, en niet onbelangrijk; klopt die kilometerstand wel?

Een auto wordt altijd met een onderhoudsboekje geleverd. Kijk of de auto netjes onderhouden is geweest. Naast dat je het zelf enigszins wel in de motorruimte en onderkant van de auto kunt zien, is de onderhoudshistorie in het boekje ook belangrijk. Zo kun je zien of de auto gekke en dure reparaties heeft gehad en altijd netjes op tijd zijn onderhoudsbeurt. Belangrijke zaken. Heeft de auto heel veel gekke reparaties gehad kan dit wellicht een indicator zijn om de auto toch maar te laten staan.

De gehele wereld wordt steeds transparanter, zo kun je ook steeds gemakkelijker zien of de kilometerstand van een auto klopt. Bij de NAP kun je vrij voordelig een geheel rapport opvragen. Verder heeft de RDW tegenwoordig ook geen gemakkelijk tooltje om te kijken of de historie lijkt te kloppen. Geen rapport, maar wel een goede indicator. Je kan hier het kenteken invullen van de betreffende auto. Vervolgens kun je onder het kopje ‘Tellerstanden’ zien of het oordeel volgens de RDW logisch of onlogisch is en wanneer dit voor de laatste keer geregistreerd geweest is.

Dan lijkt het toch echt de perfecte auto voor je

Als dit allemaal lijkt te kloppen dan kun je overgaan tot het daadwerkelijk kopen van de auto. Onderhandelen, vaak kan er nog aardig wat vanaf, en dat is dan toch zonde om extra te betalen. Wil je er garantie bij, een afleverpakket of een nieuwe APK? Allemaal niet verplicht, maar wel interessant om eens over te hebben voordat je daadwerkelijk koopt. Kan toch weer mooi meegenomen zijn.

Tweedehands auto kopen, handdruk, elkaar handen geven foto

Overschrijven en hij is van jou!

Is alles overeengekomen dan rest je niets anders meer dan af te rekenen en de auto op je eigen naam te zetten, overschrijven heet dat. Overschrijven kan op diverse manieren en wordt steeds gemakkelijker. Net als vroeger kan het nog steeds in diverse postkantoren, kijk dit online even na. Je kan namelijk niet bij ieder PostNL punt meer terecht. Ook kun je tegenwoordig terecht bij diverse kentekenloketten en is het zelfs online met je DigiD te regelen.

Deel dit bericht!

Geef een reactie