Een interieurfilter wordt ook wel pollenfilter genoemd. Dit omdat het de lucht die de cabine ingaat filtert. In de lente en zomer zitten hier vaak de bekende pollen in welke ook weggefilterd worden. Hierdoor heeft het interieurfilter als bijnaam pollenfilter.
Zoals gezegd filter het interieurfilter de lucht die de cabine ingaat, de plek waar je als bestuurder en passagiers zit, vandaar interieur. Voor mensen met allergieën sowieso geen overbodige luxe natuurlijk, echter zal het je nog verbazen dat het zelfs stof en de roetdeeltjes van die diesel voor je zuivert. Heeft jouw auto geen interieurfilter dan zal je dit snel genoeg merken en hier op zijn zachts gezegd niet blij van worden.
Technische werking interieurfilter
Buiten dit heeft het interieurfilter ook een technische werking. In de luchtinlaat van je interieurventilatie zitten namelijk een of twee radiatoren welke voor de verwarming en in geval van airco voor verkoeling zorgen. Om hier zo lang mogelijk plezier van te hebben wil je dit zoveel mogelijk vrij van stof houden. En dus wil je die inkomende lucht filteren met het interieurfilter.
Het filteren op zich werkt op dezelfde manier als het luchtfilter van de motor. De lucht komt binnen via de motorruimte en gaat vaak dan al direct door het interieurfilter heen. Doordat de lucht hier doorheen sijpelt, als het ware, blijven alle andere stoffen, pollen en zand achter in het filter. Hierdoor blijft uitsluitend schone lucht over die verder de cabine in geleid wordt.
Interieurfilter materiaal
Er zijn diverse interieurfilters te koop. Een standaard wit interieurfilter is vaak gemaakt van bepaald papier met soms in combinatie van wat microvezels of geheel gemaakt uit microvezel voor een extra goede filtering. Dit zijn de materialen die de algehele stoffen tegenhouden.
Verder zijn er de interieurfilters welke wat grijzig ogen. Deze zijn van hetzelfde materiaal gemaakt maar hebben als toevoeging carbon, ook koolstof of carbonaat genoemd. Dit is in feite een actieve kool welke nog beter en zelf schadelijke gassen wegfiltert. Wordt vaak aangeraden als je airco hebt, dan blijft het aircosysteem beter beschermd.
Dan hebben de duurdere merken interieurfilters welke zelfs nog beter filteren. Vaak worden dergelijke aangeraden als je last hebt van allergieën zoals hooikoorts, dan is het in ieder geval in de auto nog fijn daar deze filters daadwerkelijk goed werken. Naast een actief koolstoffilter voor fijnstof hebben deze interieurfilters vaak ook nog een meerwaardige Fenol toevoeging. Hierdoor wordt de filtering nog beter en bijkomend voordeel is dat het schimmelwerend is en een antibacteriële werking heeft.
Mijn ramen beslaan
Dan kan het goed zijn dat dit aan het interieurfilter ligt. Omdat dit filter al die lucht filtert raakt deze op den duur verzadigd met stof, vet en roet. Deze moet dan ook vervangen worden. Schoonmaken kan ook, al raden wij dat niet aan.
Naast het beslaan van de ruiten kan een interieurfilter ook een zater blazende interieurventilator veroorzaken, deze kan dan gewoonweg niet meer voldoende aanzuigen door deze verstopping. Wacht u hier te lang mee dan kan zelfs de ventilatormotor serieus beschadigen daar deze oververhit raakt.
Deel dit bericht!