Om te voldoen aan de steeds strenger wordende milieueisen worden diverse technieken gebruikt waaronder een EGR klep. Een EGR klep is de afkorting van de engelse term Exhaust Gas Recirculation. In het Nederlands Uitlaatgassen Recirculatie wat de verdere werking al aardig verklapt. Deze klep zorgt ervoor dat de uitlaatgassen weer terug het systeem ingestuurd worden voor een schonere verbranding.

Maar waarom hoor ik je vragen

De uitlaatgassen zorgen voor NOx uitstoot, deze stikstofoxiden is erg schadelijk voor het milieu. Dit komt tot stand doordat een teveel aan zuurstof in de motor verbrand wordt. Door de uitlaatgassen, deels,  nogmaals de inlaat in te sturen wordt deze uitstoot aanzienlijk verlaagd. 

Dit wordt geregeld door een klep, deze klep heet de EGR klep. Deze klep stuurt uitsluitend deze zuurstofarme uitlaatgassen terug zodat het nogmaals verbrandt wordt. De NOx zal hierdoor aanzienlijk dalen. Deze klep wordt inmiddels op vrijwel alle dieselmotoren en steeds meer benzinemotoren toegepast. Het systeem heeft zijn nut inmiddels dan ook bewezen.

Verschillende soorten EGR kleppen

Er zijn diverse soorten EGR kleppen, voornaamste zijn degene die werken op vacuum en de elektrische. Een EGR klep op vacuüm wordt door de druk in de motor zelf aangestuurd. Vooral de wat oudere types werken via deze manier, een erg effectieve en simpele manier van werken. Een elektrische kan daarentegen nog veel nauwkeuriger werken. Daar deze via de computer aangestuurd wordt kan deze op voorhand al op situaties anticiperen.

Is mijn EGR klep kapot?

Ieder voordeel heeft zijn nadeel; Het werkt natuurlijk fantastisch voor het milieu. Echter door de uitlaatgassen welke teruggeleid worden kan deze klep erg vies worden. Zelf zo erg dat deze kan gaan haperen, niet meer volledig kan sluiten of zelfs verstopt raakt.

Door een defecte of haperende EGR klep kan je auto wat stotterig aanvoelen. Ook kan de uitstoot wat hoger worden bij een defecte klep. In het rijgedrag maakt dat niet uit en zal voor eventuele keuringen ook geen verschil maken. Het uitprogrammeren van een EGR klep gebeurt dan ook regelmatig. Bij een defect kan je denken aan vervangen, maar wordt ook regelmatig schoongemaakt. In veel gevallen zal dit wellicht het probleem ook al verhelpen.

Deel dit bericht!

Geef een reactie