Een interieurfilter filtert enkel de binnenkomende lucht welke de cabine ingaat, waar jij en ik zitten grofweg gezegd. Als dit filter eens een keertje wat langer blijft zitten is dit vaak geen ramp. Sterker nog, vroeger werden er diverse automodellen zonder interieurfilter uitgerust. Dat ging destijds ook prima. Toch is het aan te raden het interieurfilter regelmatig te vervangen, zo blijft het geheel lekker fris en blijft de airco en verwarming het goed doen. Sommige garages nemen het interieurfilter mee met de grote beurt. Als dit zo is is dat mooi meegenomen, echter doet lang niet iedere garage dit. Dan zal dit nog eens los vervangen moeten worden.

De autofabrikanten raden over het algemeen aan het interieurfilter om de een à twee jaar te vervangen. Dit komt over het algemeen neer op een 20 à 50.000km. Al wordt dit aangeraden, vaak vinden mensen het fijn het filter wat vaker te vervangen. Heb je last van allergieën dan is dit ook zeker aan te raden, houdt dan een termijn aan van ongeveer een half jaar wat neerkomt op ongeveer 10.000km.

Vaak wordt het interieurfilter ook met de onderhoudsbeurten meegenomen indien nodig.

Wat kost het vervangen van mijn interieurfilter?

Ook een interieurfilter betreft een gemakkelijke vervanging. Over het algemeen is ook dit gemakkelijk zelf te vervangen. Vaak zit het interieurfilter onder de motorkap dicht bij het raam aan de passagierskant of bij de voetenruimte aan de passagierskant. Een interieurfilter hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Bij een wat oudere auto kan dit zelfs al onder de 5 euro zijn. Bij de wat modernere auto’s moet je toch al snel denken aan een eurotje of 15 tot 35. Ook hier geldt weer, is het een imitatie of A- merk, daar zit gewoon veel verschil in qua prijs. Qua kwaliteit zie je dat er niet direct denderend veel verschil in zit en je zou dan ook prima voor een imitatie variant kunnen kiezen.

interieurfilter vervangen en vervangingskosten. afbeelding van een gemonteerd interieurfilter

Gaat de garage jouw interieurfilter vervangen dan valt de prijs hier over het algemeen van mee. Bij slechts enkele auto’s zit het interieurfilter gelokaliseerd achter het dashboardkastje. In die gevallen is de reparatie iets lastiger al komt dit niet vaak voor. Over het algemeen zal een garage een minuut of 20 bezig zijn om jouw interieurfilter te vervangen. Dit zal uitkomen op ongeveer 20 à 50 euro afhankelijk of je het bij de universele garage of merkdealer laat vervangen.

Bovengenoemde zijn gemiddelde, het kan goed zijn dat je voordeliger uit bent of in sommige gevallen zelfs net wat meer. Dergelijke zijn altijd erg afhankelijk van de kwaliteit van het interieurfilter dat je aanschaft en waar je de reparatie uit laat voeren.

Deel dit bericht!

Geef een reactie