Lucht is van cruciaal belang voor jouw auto. De verbranding in de motor kan namelijk niet plaatsvinden zonder zuurstof. In de motor van jouw auto zitten allerlei kleine en fijne onderdelen, ook in het inlaatsysteem. Vervuiling hiervan kan desastreuze gevolgen hebben. Daarom is het van belang dat stof, bacteriën, pollen en soms zelfs zand uit de lucht gefilterd wordt zodat je lang plezier kunt hebben van je auto. Hier zorgt het luchtfilter voor.

Werking luchtfilter

De auto-motor zuigt zuurstof aan welke nodig is voor de verbranding van de motor. Dit wordt vaak door middel van een buis geleid naar een luchtfilterbox waarin de luchtreiniger gemonteerd is. De aangezogen zuurstof stroomt door het luchtfilter heen waar alle lucht gezuiverd wordt. Alle stofdeeltjes en dergelijke zullen hier achterblijven in het luchtfilter zodat slechts de schone en zuivere lucht doorstroomt naar de motor. Door dit simpele doch effectieve stukje techniek heb je lang plezier van jouw auto. De werking van een luchtfilter is vrijwel identiek als die van het interieurfilter, uitsluitend het doel en de materialen hiervoor zijn anders.

Luchtfilter

Materiaal van het filter

Luchtfilters worden van oudsher van bepaalde soorten papier gemaakt, dit gebeurt nog steeds. Al zie je dat er steeds meer synthetische of zelfs katoen wordt gebruikt als materiaal voor luchtfilters. Alles heeft zijn voor- en nadelen. Houdt aan wat de fabrikant origineel gemonteerd heeft, dan ben je altijd verzekerd van een goed filter wat geen schade aan zal richten.

Luchtfilter kwalen

Doordat een luchtfilter al deze lucht zuivert, blijft er veel stof en dergelijke achter in het filter. Uiteindelijk gaat dit verstopt zitten. Vaak wordt dit vroegtijdig tijdens een onderhoudsbeurt opgemerkt en direct vervangen. Wacht je nu te lang dan kun je serieuze problemen krijgen. Zo duidt een steeds luider wordend geluid tijdens het lopen van de motor op een verstopt filter. Maar het kan zelfs leiden tot een hoger brandstofgebruik, verlies van vermogen, blauw of zwarte uitlaatgassen. Is het nu echt uit de hand gelopen dan kunnen zelfs de CO waardes oplopen wat weer van belang is voor de jaarlijkse APK.

Op dergelijke momenten is het aan te raden toch eens na te denken over vervanging. Sommige mensen reinigen hun luchtfilter. Daar de prijzen niet meer zo hoog liggen van luchtfilters raden wij van INauto aan om het bij vervanging te houden. Soms kan je het zelfs zelf vervangen.

Deel dit bericht!

Geef een reactie