Om jouw auto in topconditie te houden moet deze zo nu en dan een onderhoudsbeurt ondergaan. Uiteraard is dit niet verplicht maar wel sterk aan te raden. Bij een onderhoudsbeurt worden namelijk alle cruciale onderdelen en vloeistoffen gecheckt en vervangen indien nodig. Zo blijft jouw auto in optimale staat zijn alle vloeistoffen mooi schoon. Zo kan je auto goed blijven koelen, en zijn alle vloeistoffen en lucht blijvend goed gefilterd zonder dat dit verstopt raakt.

Over het algemeen wordt een kleine beurt en een grote beurt om en om uitgevoerd. Dit omdat het niet iedere keer nodig is alle filters en bougies bijvoorbeeld te vervangen. Door middel van het opsplitsen van de grote en kleine beurt wordt dit ondervangen.

Iedere autofabrikant raadt weer andere specifieke volgordes en intervallen van onderhoudsbeurten aan. Gebruik onderstaande ter referentie. Hetgeen wat de fabrikant daadwerkelijk aanraad kun je altijd in het boekje van jouw auto terugvinden en blijft natuurlijk leidend.

Wat houdt een kleine beurt in?

Een kleine beurt is vaak uitsluitend het verversen van de olie en het vervangen van het oliefilter. Waarom uitsluitend deze twee? Omdat deze daadwerkelijk het meest werken, zorgen voor de smering en koeling in de auto, en daardoor vrij veel te verduren krijgen. Om deze reden wordt de kleine beurt eenmaal vaker ingepland dan de grote beurt.

Verder wordt vaak ook meteen de melding op jouw dashboard gereset. Omdat je auto dan toch op de brug bij de garage staat zal de garagist normaliter ook meteen even alle andere slijtage onderdelen nakijken. Vaak valt hier onder andere de banden, remmen, ruitenwissers en uitlaat onder.

Gemiddeld kun je als interval voor een kleine beurt een jaar of 15.000km aanhouden

Wat houdt een grote beurt in?

Een grote beurt is uitgebreider dan een kleine beurt. Ook verschilt hetgeen wat er vervangen wordt tussen een benzine of diesel auto.

Bij een auto welke loopt op benzine gebeurt het volgende bij de grote beurt:

Een auto welke loopt op diesel gebeurt het volgende bij de grote beurt:

Gemiddeld is de termijn van een grote beurt om de twee jaar of 30.000km.

Intervallen onderhoudsbeurt

Over het algemeen zijn het deze kilometers welke aangehouden worden. Je ziet dus dat je iedere 15.000km terug mag naar de garage. De ene keer voor een kleine beurt en de keer daarop voor een grote beurt. Houdt overigens altijd de intervallen aan welke de fabrikant voorschrijft.

Deel dit bericht!

Geef een reactie