De remslang en remleiding zorgen voor de overdracht van de remvloeistof in het remsysteem. Bij het drukken met jouw voet op het rempedaal verplaats je als het ware de remvloeistof richting de remklauw of remcilinder. Hierbij stroomt de remvloeistof door de remleidingen en remslangen heen.

Verschil in remleiding en remslang

Het verschil zit hem in het materiaal. Waar een remleiding van koper of roestvast staal gemaakt is, is dit bij een remslang van gewapend rubber. Het verschil is dan ook dat de leiding star is en de slang flexibel. Waar mogelijk zal dan ook remleiding gebruikt worden omdat dit duurzamer is. Echter zijn de wielen geplaatst op plaatsen die kunnen bewegen, veren en sturen. Op die plekken moet de remvloeistof flexibel getransporteerd kunnen worden, hier worden dan ook de remslangen gebruikt daar deze kunnen bewegen. Vaak zit beide op een auto en zul je niet vaak een remleiding hoeven vervangen. Een remslang zal echter wel zo nu en dan aan vervanging toe zijn.

Is mijn remslang versleten?

Een remleiding zal je niet vaak hoeven te vervangen, al heeft ook dit onderdeel enkele eisen. Een remslang zal wel zo nu en dan voorkomen. Dit onderdeel is gemaakt van rubber en net zoals bij ander rubber droogt dit uit. Het kan droogtescheurtjes krijgen en op die plekken uiteindelijk lek gaan waardoor er geen remvermogen meer zal zijn. Erg gevaarlijk en maar goed dat dit goed gecheckt wordt in de garage.

Je kunt een lekke remslang opmerken doordat er vermindert tot zelfs geen remvermogen meer is. Ook kun je op de plek bij de wielen bij ernstige lekkage plasjes remvloeistof op de grond zien liggen. Trekt de auto naar een bepaalde zijde tijdens het remmen dan kan dit wijze op een verstopping van de remslang. Kijk regelmatig naar de remslangen, een beginnend falen is vaak gemakkelijk te zien. Ze zweten bijvoorbeeld remvloeistof, ernstige roestvorming aan de verbindingen. Zelfs een vervorming aan de metalen onderdelen of bulten op de slang zelf kunnen voorkomen. Direct vervanging is op dergelijke momenten ster aan te raden.

Deel dit bericht!

Geef een reactie