Een oliefilter is van groot belang voor de auto. Olie is als het ware het bloed van de auto en moet in topstaat blijven. Het oliefilter zorgt hiervoor en zorgt dat alle vuiligheden in het filter achterblijven. Op den duur zit het oliefilter te vol met vuil en moet vervangen worden. Over het algemeen zal dit met iedere kleine en grote beurt samen met de olie gedaan worden. Dit  omdat de olie er vaak ook uit moet voordat je het oliefilter kunt vervangen. 

Over het algemeen kan als vervangingstermijn 10 à 15.000km aangehouden worden. Bij een oliefilter kan dit per fabrikant nog wel eens verschillen, houdt daarom altijd minimaal de voorgeschreven termijn van hen aan.

Vaak wordt het oliefilter ook met de onderhoudsbeurten meegenomen indien nodig.

Wat kost het vervangen van mijn oliefilter?

Zoals gezegd komt het oliefilter vaak samen met de olie tijdens een kleine of grote beurt. Houdt hier dus rekening mee bij de kosten van het vervangen van het oliefilter. Daar het een vrij gemakkelijke vervanging lijkt, zitten er vaak nog wel wat haken en ogen aan. Wij raden dan ook aan om het vervangen van een oliefilter door een garage uit te laten voeren.

Oliefilter vervangen en de kosten hiervan, oliefilter afbeelding

De kosten van een oliefilter op zich vallen erg mee. Vaak heb je online al een oliefilter voor 5 tot 10 euro. Bij de wat luxere modellen of een filter via de merkdealer kan dit nog wel eens doorschieten naar een eurootje of 20.

Het vervangen van een oliefilter op zich valt erg mee. De gemiddelde garage zal, als hij toch al bezig is, hier niet veel langer dan een minuut of 10 a 15 mee bezig zijn. Dit komt neer op ongeveer 15 tot 40 euro en hangt voornamelijk af van waar je de reparatie uit laat voeren. Bij de universele garage zal het voordeliger zijn dan bij een merkdealer.

Echter moet hier rekening gehouden worden dat een oliefilter op zich vaak niet alleen vervangen kan worden. Vaak is het vervangen van een oliefilter onderdeel van ook een oliewissel. Met oliewissel inclusief de olie zal de totaalprijs hoger zijn.

Bovengenoemde zijn gemiddelde, het kan goed zijn dat je voordeliger uit bent of in sommige gevallen zelfs net wat meer. Dergelijke zijn altijd erg afhankelijk van de kwaliteit van het oliefilter dat je aanschaft en waar je de reparatie uit laat voeren.

Deel dit bericht!

Geef een reactie